Sanotaan, että suomalainen mies ei puhu eikä pussaa.

Minä puhun ja pussaan, ja innostun käsillä tekemisestä. Takana on myös yli 200 nyrkkeily­ottelua, joista taskussa useita suomen­mestaruuksia. Nopeasti kiteytettynä ripaus herkkyyttä periksi antamattomassa taistelijassa.

Olen vuosia pohtinut, mitähän keksisi seuraavaksi? Miten yhdistäisin omat vahvuuteni? Nyrkkeily­urani oli ohi ja yli 12 vuotta parturi-kampaamo­yrittäjyyttä takana. Eräänä keväisenä iltana polttelin piippua saunan kuistilla, jolloin alkoi syntyä idea nahka­harrastuksesta. Innostus lähti tarpeesta, sillä ensimmäinen työni oli piipun nahkakotelo.

Alussa nahasta työstäminen oli harrastus, josta inspiroiduin yhtä paljon kuin nyrkkeilystä aikanaan. Mahdollisuus käsillä tekemisestä yhdistettynä haasteelliseen ja armottomaan materiaaliin alkoi kiehtoa, luoden jotain uutta ja kaunista käytetystä nahasta. Vanhat nyrkkeilysäkit- ja hanskat sen todistavat, miten nahka kestää kovaakin kulutusta. Halusin luoda jotain rennon tyylikästä ja kestävää, joka säilyy sukupolvelta toiselle. Rusettien suurena ystävänä syntyi asuste old school -meiningillä.

Rakensin rakkaan vaimoni tuella unelmastani totta. Naskalin nahka­rusetti kuvastaa matkaani nyrkkeilijästä kohti käsityö­yrittäjyyttä. Valmistan jokaisen nahkarusetin täysin käsityönä kierrätetystä nahasta. Korostan, ettei valmistuksessa käytetä koneellista tuotantoa. Nahkanaskali on tärkein työkaluni, jota käytän lähes jokaisessa työvaiheessa. Käyttämäni nahka on peräisin kirpputoreilta, kierrätys­keskuksista, tuttujen vintiltä ja nyrkkeily­seuroilta. Lisäksi valmistan tilaustyönä nahkarusetin Sinulle rakkaasta nahkatilkusta, jonka haluaisit herättää henkiin. Toimitan nahkarusetin Sinulle puisessa rasiassa, joka on valmistettu Suomessa kotimaisesta puusta.

Naskalin nahkarusetti edustaa rohkeutta, unelmien saavuttamista ja toteuttamista sekä suomalaista sisua. Jokaisessa nahkarusetissa on pieni pala taistelua, toisin sanoen vanhaa nyrkkeily­säkkiä tai hanskaa, jossain rusetissa enemmän ja jossain vähemmän. Nahkarusetin tavoitteena on olla samalla kaunis, mutta myös tyylikkään miehekäs ja karski. Nahkarusetti sopii asusteeksi niin kesä­festareille, syyshäihin kuin business-tapaamiseenkin — hetkiin joilla on merkitystä.

Laajensin yritykseni valikoimaa heinäkuussa 2018, kun toin markkinoille AINA nahkakorvakorut. Asusteen muotokieli on lähtöisin ARVO nahkarusetista, ja on niin ikään valmistettu yritykseni arvoja noudattaen.

Isku iskulta, väistö väistöltä, pisto pistolta. Karskia, mutta niin kaunista.

- Jyri Naskali